Home » Los ejes de mi carreta

Los ejes de mi carreta

Canción – Milonga
Componist: Atahualpa Yupanqui. [1]
Tekst: Romildo Risso [2]


Gepubliceerd 20 juli 2023

[1] Atahualpa Yupanqui, geboren 31 januari 1908 (Pergamino, Argentinië) als Chavero, Héctor Roberto – overleden 23 mei 1992 (Nîmes, Frankrijk). Hij was gitarist, zanger, schrijver, componist en acteur. Hij was prominent componist van volksmuziek.
[2] Romildo Risso Sánchez, geboren 20 oktober 1882 (Montevideo) – overleden 29 maart 1946 (Montevideo). Romildo was een Uruguayaans verteller en dichter. Sommige van zijn teksten zijn bekend omdat ze door artiesten als Atahualpa Yupanqui, Santiago Chalar en Alfredo Zitarrosa werden vertolkt.

‘Los ejes de mi carreta’ Atahualpa Yupanqui 1969 Parijs

Tekst

De milonga porteña ontwikkelde in het begin van de jaren ’30 onder invloed van onder meer Sebastián Piana. Zijn landelijke voorganger, de milonga campera [3], is veel gemoedelijker. De teksten zijn meer beschouwend, minder gepassioneerd-poëtisch. ‘Los ejes de mi carreta’ is in al zijn eenvoud een pareltje.

[3] Milonga campera of Milonga pampeana zoals op de partituur vermeld.

Los ejes de mi carreta (De assen van mijn kar)

Porque no engraso los ejes,
me llaman abandonao…
si a mí me gusta que suenen,
pa'qué los quiero engrasaos…
Omdat ik de assen niet smeer,
noemen ze me nalatig.
Maar ik hoor ze graag piepen,
waarom zou ik ze dan smeren ?
Es demasiado aburrido
seguir y seguir la huella.
andar y andar los caminos
sin nada que me entretenga…
Het is zo vervelend
alsmaar het spoor te volgen.
alsmaar op weg te zijn
zonder dat iets me vermaakt.
No necesito silencio:
yo no tengo en qué pensar.
Tenia… pero hace tiempo…
ahora, ya no tengo más !

Los ejes de mi carreta,
nunca los voy a engrasar !	
Stilte heb ik niet nodig,
ik heb niets om aan te denken.
Ja … vroeger wel
maar nu niet meer !

De assen van mijn kar,
nooit zal ik ze smeren !

Home Terug naar Inhoud Start

Versies

Trio Argentino cantan Agustín Irusta en Roberto Fugazot, omstreeks 1946 beluister
Emilio Balcarce canta Alberto Marino 1947-09-10 beluister
Aníbal Troilo canta Edmundo Rivero 1947-10-07 beluister
Francisco Canaro cantan Alberto Arenas en Enrique Lucero 1947-10-20 beluister
Atahualpa Yupanqui (canción) 1960-05-20 beluister

Vervolg lijst op de volgende pagina

Home Terug naar Inhoud Start

Pagina’s: 1 2