Home » Rosita Melo

Rosita Melo

Pianiste en componiste.
Geboren Mele de Piuma, Rosa Clothilde geboren 9 juli 1897 (Montevideo).
Overleden 12 augustus 1981 (Buenos Aires)

gepubliceerd 5 maart 2024

Rosita Melo

Biografie

Rosa Luciano en Miguel Mele waren Italianen die zich aan het einde van de 19e eeuw in Montevideo vestigden. Ze kregen negen kinderen en Rosa Clotilde was de jongste. In 1900 emigreerde de familie naar Buenos Aires.

Rosita hield van muziek en speelde al piano toen ze vier was. Ze componeerde ‘Desde el alma’ al op jonge leeftijd, een wals die later wereldberoemd zou worden. In 1920 werd het nummer voor het eerst op plaat gezet.

Rosita Melo ging naar het conservatorium en studeerde af als pianolerares. Ze gaf concerten met klassieke en populaire muziek in verschillende culturele centra van Buenos Aires en won allerhande medailles en prijzen.

In 1922 trouwde ze met de dichter en schilder Victor Piuma Vélez [1]. Ze bundelden hun krachten, Victor schreef teksten op haar composities.
Ze kregen 3 kinderen, een zoon die vroeg overleed en 2 dochters, Hebe Lia en Emilce Susana.

In 1976 stierf haar man. Ze ging bij haar oudste dochter wonen en bleef tot aan haar overlijden piano spelen.

[1]

[1] Victor Benedicto Piuma Vélez, geboren 12 januari 1892 (Buenos Aires) – overleden 28 juni 1976, was dichter en schilder.

Home Terug naar Inhoud Start

Rosita Melo als componist

Haar hele leven lang componeerde ze tango’s, klassieke en criollo walsen, pasodobles, polka’s en marsen. Haar man schreef er de teksten voor.
Waaronder ‘Oración’ , ‘Tatita’ en ‘Aquel entonces’, en de walsen ‘Yo te adoro’, ‘Por el camino’ , ‘Una lágrima para papá’ , ‘Cuando de ti ya lejos’ en ‘Aquellos catorce años’.

‘Oración’ beluister

Home Terug naar Inhoud Start

Eerbetoon aan Rosita Melo

Haar stoffelijk overschot ligt, samen met haar man, sinds 2006 in de Rincón de las Personalidades van de Chacarita begraafplaats.

In 2001 erkende Buenos Aires Rosita Melo als een van de iconische vrouwen van de 20e eeuw. Op Internationale Vrouwendag wordt ze samen met 13 andere belangrijke vrouwen geëerd.

In 2013 werd in Montevideo een beeld als eerbetoon aan de kunstenares onthuld. (het werk van de meester Antonio Masini)

‘A Rosita Melo’ compositie en tekst van dochter-componiste Hebe Melo uitgevoerd door Trío Marmo canta Hugo Beltrán. beluister

Home Terug naar Inhoud Start

Voor de fanaten

biografie en veel meer